Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

Kerromme täällä tulevista tapahtumista, kun niiden aikataulut varmistuvat. Liity postituslistallemme, niin saat kuulla retkistä ja kursseista hyvissä ajoin. Ohjeet löytyvät etusivulta.

Syksy 2019

 

Marraskuu

Yhdistyksen syyskokous to 21.11.2019

Merkkaa kalenteriin yhdistyksen syyskokous marraskuussa!

Virallinen kokouskutsu lähetetään marraskuussa. Kokoustilana toimii Y-kampus Tampereen yliopiston Päätalolla (Kalevantie 4).

Syyskokouksessa valitaan hallitus vuodelle 2020. Mikäli hallitusta ei saada muodostettua, äänestetään yhdistyksen lakkauttamisesta. Tuolloin on siis tärkeää tulla paikalle!

 


 

 


Menneet tapahtumat

2019

 

 

 

Vegaaninen kokkauskurssi ti 12.11.2019

Tampereen yliopiston ruokapiiri Tampiiri ry järjesti vegaanisen ja gluteenittoman kokkauskurssin tiistaina 12.11.2019.

Kurssin vetäjänä toimi Matomutkan puutarhuri ja ravintola Gopalin kokkinakin työskennellyt Sofia. Kokkauskurssin teemana oli tällä kertaa aasialainen keittiö. Kurssilaiset valmistivat yhdessä useamman ruokalajin illallisen joka oli monipuolinen, tuoksuva, värikäs ja maukas.

Pääsimme makumatkalle Lähi-Idästä Intian ja Thaimaan kautta Japaniin saakka, ja menu sisälsi mm. bulgursalaattia appelsiinilla höystettynä, uppopaistettuja kevätkääryleitä, sekä mausteista ja rapeaksi paistettua tempeä

Bulgur-salaatti
Tempeh paahtumassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi pääsimme maistelemaan Nasi gorengia paahdetulla tofulla, raikasta limeriisiä ja sitruuna-jeerariisiä, pähkinäistä Pad thaita, Shahi tofu-kastiketta ja raitaa, sekä kukkakaalilla ja lehtikaalilla tuunattuja pakora-palleroita. Jälkkärinä oli mangolassi.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä pääkokillemme Sofialle!

 

Illallinen katettu!
Kaali-pakoraa, mango-lassia, kevätkääryleitä, tempehiä…

Mitä? Vegaaninen & gluteeniton kokkauskurssi

Milloin? ti 12.11. klo 17 – 20

Missä? Pyynikin koulutalon kotitalousluokassa (Hämeenpuisto 34)

Tervetuloa mukaan!

HAPATUSKURSSI

Tiistaina 29.10.2019 Tampiiri järjesti hapatuskurssin osana TREY:n hyvinvointiviikkoa.

Mahtavan opettajamme Venla Törmän johdolla saimme perehdytyksen hapansäilönnän saloihin: sen kemiaan, terveyshyötyihin ja käytäntöön. Pääsimme tietysti myös tositoimiin eli nuijimaan omia hapatteita talven varalle – ainakin hapankaalia ja punajuurihapatteita valmistui moniin purkkeihin. Varmuutta ja ideoita erilaisten kasvisten hapattamiseen saivat varmasti niin ensikertalaiset kuin jo hiukan kokeneemmat hapattajat.

Maitohappokäymiseen perustuva hapattaminen on ikivanha yksinkertainen ja energiasäästäväinen säilöntätapa, joka ei vaadi kemiallisia säilöntäaineita. Hapattaminen säilyttää ravintoarvot erinomaisesti ja hapatusprosessissa syntyvien probioottien onkin osoitettu olevan monin tavoin eduksi ihmisen terveydelle. Hapankaali lienee tunnetuin ja helpoiten onnistuva hapate, mutta myös muiden kasvisten ja esimerkiksi sienten hapattaminen onnistuu.

 

Kannet keitetään ennen purkitusta
Kaalia ja porkkanaa
Hapankaalia odotellessa

 

Kiitos kaikille osallistujille!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilavierailu Sarkalan tilalle 17.9.2019

Tiistaina 17.9. ruokapiiriläiset pääsivät kurkistamaan luomukanalan arkeen Sarkalan tilalla Sahalahdella. Jukka ja Liisa esittelivät tilaa ja kertoivat tarinoita arjestaan ja tilan asukkaista. Tilavierailu päättyi tunnelmalliseen kahvihetkeen. Lisää kuvia ja tietoa tilasta osoitteessa: www.kangasalanlahiruoka.fi/sarkalan-tila

Kurpitsat piilosilla
Poikasen sukupuoli varmistuu vasta sen kasvettua riittävän isoksi.
Tunnelmalliset tarjoilut: omenapiirakkaa, kaurakeksejä, marenkia, omenoita, luumuja…

Tässä mahdollisesti nuori kukko.

Villivihanneskurssi ke 22.5.2019, Tahmela

Keväinen villivihanneskurssi järjestettiin Kurpitsatalon lähiympäristössä ja oppaana toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä.


Hapanjuurileivontakurssi ma 6.5.2019


Toukokuun alussa Tampiirin jäsenet pääsivät nauttimaan aivan uudenlaisesta slow foodista hapanjuurileivonnan parissa.

Jäsenistöstämme nousseen idean myötä Tampiiri järjesti hapanjuurileivontakurssin yhteistyössä Leipävallankumous-kirjan kirjoittaneen Eliisa Kuuselan kanssa. Voit tutustua Eliisan nettisivuihin osoitteessa www.leipapaja.com. Sivuillaan Eliisa kertoo muun muassa, kuinka sai hapanjuurileivonnan kautta leivän takaisin elämäänsä, ja haluaa nyt levittää tätä ilosanomaa eteenpäin muillekin.

Nelituntinen kurssi järjestettiin Pyynikin koulun kotitalousluokassa, missä oli mahtavat puitteet kohotella taikinaa, paistella ja maistella leipää sekä tehdä muistiinpanoja ja oppia uutta. Kurssilla käytiin läpi koko hapanjuurileivonnan prosessi, joka poikkeaa huomattavasti hiiva- ja ruisleivonnasta.  Kurssille osallistui 13 innokasta leipuria, ja kaikki saivat mukaansa hapanjuuren sekä leipätaikinan kotiin paistettavaksi.


 

2018

Vegaaninen ja gluteeniton kokkauskurssi

Tampiiri ry järjesti tiistaina 20.11. vegaanisen kokkauskurssin, jonne kaikki ruokapiirin jäsenet ja uudet jäsenyydestä kiinnostuneet olivat tervetulleita.

Herne-minttu-pyöryköiden taikina
Punajuuripyöryköiden taikina

 

Kurssilla ohjaajana ja pääkokkina toimi Sofia, joka on aiemmin vaikuttanut mm. tamperelaisten tuntemissa Gopal-kasvisravintoloissa.

 

 

 

 

Illan ruokalistalla oli useita erilaisia pyöryköitä, pihvejä, sooseja ja tahnoja kauden raaka-aineista vegaanisesti valmistettuina. Kurssipaikkana toimi tälläkin kertaa Pyynikin koulun kotitalousluokka, jonne reilut 10 kurssilaista mahtuivat hyvin kokkailemaan.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta ja tuhdista illasta!

t. Tampiirin väki

Illan kattaus
Illan kattaus

Verkostoitumispäivä 11.10. Y-kampus

Mitä olet aina halunnut tietää Tampiirin toiminnasta ja tuotteista?

Tule mukaan Tampiirin verkostoitumispäivään kuulemaan yhdistyksestä ja kysymään kysymyksesi! Tilaisuus järjestetään Yliopiston päätalon Y-kampuksella (entinen Juvenes kirjakauppa) klo 13-15.

Ohjelmassa on tietoisku Tampiirin toiminnasta sekä tuottajien puheenvuoroja. Paikalla ovat ainakin Rekolan biodynaamisen tilan puutarhuri Henri Murto sekä Kellaripanimon Kombuchan päämaistaja Henri Sainio. Tilaisuudessa pääsee myös maistelemaan piirin kautta tilattavia luomuherkkuja. Päivätilaisuus on suunnattu erityisesti uusille ruokapiiritoiminnasta kiinnostuneille opiskelijoille, joten vinkatkaa tästä myös tutuillenne! Tilaisuus on kaikille avoin, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tervetuloa!


Sieniretki Niihamaan ti 2.10.2018

Tampiiri järjesti kaikille avoimen ja maksuttoman sieniretken Niihaman metsiin tiistaina 2.10. Tapahtuma oli osa Tamyn Järjestöviikon ohjelmaa. Retkellä oli 15 osallistujaa, ja enemmänkin olisi ollut tulijoita! Ryhmän osallistujissa oli niin satunnaisia sienestäjiä, vasta-alkajia kuin kokeneempia konkareitakin. Sienimetsällä ryhmän oppaana toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä, joka oli kerännyt monipuolisesti erilaisia sieninäytteitä ryhmän tutkittavaksi. Kuivasta kesästä ja syksystä huolimatta Niihaman maastossa oli jonkin verran sieniä, eikä kenenkään kori jäänyt tyhjäksi. Aurinkoisen iltapäivän aikana löytyi eniten erilaisia vahveroita, etenkin suppiksia!  Suomen metsistä löytyy iso joukko syötäväksi ja kasvivärjäykseen soveltuvia sieniä, mutta myrkyllisiäkin lajeja on useita. Muistathan aina kerätä vain sellaisia sieniä, jotka varmuudella tunnistat! Katso lisää esimerkiksi täältä: https://www.arktisetaromit.fi/fi/sienet/myrkylliset%20sienet/.

Kurssista tuli jälleen kerran paljon positiivista palautetta, kiitos kaikille osallistujille!

Venlan keräämiä näytekappaleita sienikurssia varten, mm. myrkyllisiä pulkkosieniä  (vas. yläkulma), sekä monia hyviä ruokasieniä kuten nuijakuukusia (vaalea keskellä) ja limanuljaskaa (ruskealakkinen keskellä).

Tutustumisretki Rekolan biodynaamiselle tilalle la 25.8.2018

Rekolan biodynaaminen maatila (Kangasala, Raikku) viettää avointen ovien päivää lauantaina 25.8. klo 10-16. Ohjelmassa on tilakierroksia, kahvila, sekä mahdollisuus ostaa tilan vihanneksia & juureksia.

Tampiiri järjestää retken maatilalle kimppakyydein. Lähtö päätalon edestä klo 13:30. Aluksi kukin voi osallistua omatoimisesti avointen ovien ohjelmaan, ja noin klo 15 alkaen puutarhuri Henri Murto kertoo ryhmällemme Rekolan tilasta ja sen tulevaisuudensuunnitelmista. Pääsemme yhdessä keskustelemaan Tampiirin ja Rekolan tilan tulevista yhteistyökuvioista ja esimerkiksi ideoimaan mahdollista kumppanuusmaatalousmallia.

Mukaan mahtuvien henkilöiden määrä riippuu siitä, kuinka monta autoa saadaan kasaan. Mikäli sinulla on auto (tai mahdollisuus ajaa autoa), ilmoitathan siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Tampiiri maksaa autollisille bensarahat. Retki on suunnattu ensi sijassa yhdistyksen jäsenille ja on heille maksuton. Muilta perimme 5 euron kyytimaksun.

Ilmoittautumiset retkelle ke 22.8. mennessä. Lähtö päätalon edestä klo 13:30. Muistakaa säänmukainen varustus.

 

Villivihanneskurssi torstaina 17.5.2018 klo 15-20, Tahmela

Haluatko oppia tuntemaan Suomen luonnossa esiintyviä villivihanneksia? Kiinnostaako ilmainen ja ravinnetiheä ruoka ja luonnossa liikkuminen? Tule mukaan Tampiirin järjestämälle villivihannes-kurssille!

Kurssi on yksipäiväinen, ja koostuu kävely- ja ruoanlaitto-osuuksista. Oppaana toimii keruutuotetarkastaja Venla Törmä.

Lähtö Hirvikadun bussipysäkiltä (Tahmelan Viertotie 1, bussilinja25) klo 15:00. Kävelyn jälkeen (klo 17) siirrymme Kurpitsatalolle valmistamaan ruokaa juuri kerätyistä villivihanneksista. Ota mukaan säänmukaiset vaatteet sekä ilmava kori tai paperipussi.

Mukaan kurssille mahtuu 20 nopeinta ilmoittautujaa. Sitovat ilmoittautumiset ma 14.5. mennessä. Kurssin hinta on 5 euroa, Tampiiri ry:n jäsenille maksuton.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja ruokapiiri@uta.fi

 

Villivihanneskurssi sujui aurinkoisissa merkeissä

Tämän kevään villivihanneskurssi oli menestys, sekä kelien että sadon puolesta! Säätiedotus lupaili torstaille epävakaista keliä, mutta sadepilvet kiersivät Tahmelan rannan juuri sopivasti, ja aurinko paistoi koko iltapäivän ajan.

 1) Kävelyosuus

Villivihanneskurssin kävelyosuus alkoi Hirvitalolta, jonne kokoonnuimme yhdessä tutun vetäjämme, keruutuotetarkastajana työskentelevän Venlan kanssa.

Kävelyn aikana osallistujat pääsivät tutustumaan tavallisimpiin villivihanneksiin ja keräämään mm. vuohenputkea, maahumalaa, käenkaalia, vadelman lehtiä, maitohorsmaa, voikukkaa ja nokkosta.

Villivihannesten kanssa tärkeintä on muistaa sama sääntö kuin sienestyksessä: kerää vain sellaisia kasveja, jotka todella tunnet!

Kasvin syötävyyden voi tarkistaa mm. Myrkytystietokeskuksen kasviluettelosta.

2) Kokkausosuus

Kurssin toinen osuus järjestettiin tunnelmallisella Kurpitsatalolla, jossa osallistujat pääsivät kokeilemaan villivihannesreseptejä. Valmistimme juuri poimituista villivihanneksista peräti seitsemän eri ruokalajin menún:

  • Kookoskermainen nokkoskeitto
  • Siankärsämö-pähkinäpyörykät
  • Kahta erilaista nokkos-pestoa
  • Villivihannes-tomaattipiirakka
  • Raikas villivihannes-salaatti
  • Vihersmoothie
  • Nokkossipsejä ja voikukkasipsejä

Kiitos vielä mukavasta iltapäivästä kaikille innokkaille osallistujille & Venlalle!

Kevätterveisin,
Tampiirin väki

 

 

 

 

 

Vierailu Kurjen tilalle pe 27.4.2018 klo 12-16

Tampiirin jäsenillä ja muilla kiinnostuneilla on mahdollisuus lähteä tutustumaan Kurjen biodynaamiselle tilalle ja yhteisölliseen ekokylään perjantaina 27.4. klo 12-16. Vierailu on osa Tampereen yliopiston Kestävän kehityksen käytäntöjä -kurssia. Vierailun ohjelmassa on esittelykierros tilalla ja tutustumista tilan ja sen yhteistyökumppanin Ehta raha -rahoitusosuuskunnan toimintaan. Ks. lisätietoja http://kurjentila.fi/ ja http://www.ehtaraha.fi/.

Kurjen tila sijaitsee Vesilahdella noin 45 minuutin ajomatkan päässä Tampereelta. Bussikuljetus tilalle lähtee yliopistolta klo 12.15 ja palaa noin klo 16.  Vierailu on maksuton. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset 25.4. mennessä osoitteeseen pieta.hyvarinen (a) uta.fi

2017

Sieniretki Niihamaan to 14.9.

Tampiiri järjesti sieniretken Niihaman metsämaisemiin torstaina 14.9. Retkelle osallistui 15 imistä. Retki oli avoin kaikille, Tampiirin jäsenille ilmainen ja muille 5e. Retken aluksi oppaana toiminut keruutuotetarkastaja Venla Törmä kertoi yleisimmistä sienistä ja niiden tunnistamisesta, jonka jälkeen kurssilaiset keräsivät sieniä Venlan toimiessa apuna tunnistuksessa ja vastatessa retkeilijöiden kysymyksiin. Metsä tuntui olevan täynnä erilaisia sieniä, ja saalista riitti jokaiselle. Kurssista tuli paljon positiivista palautetta sekä jo sieniä paremmin tuntevilta, että ensi kertaa sienestäviltä.

 

Villiyrttikurssi Tahmelassa ti 16.5.

Tampiiri järjestää yksipäiväisen villivihanneskurssin Tahmelassa tiistaina 16.5. klo 15:30 alkaen. Kurssi koostuu kävely- ja ruoanlaitto-osuuksista. Kävely alkaa Hirvitalon bussipysäkiltä (Tahmelan Viertotie 1, bussilinja 25) klo 15:30. Ota kävelylle mukaan säänmukaiset vaatteet sekä ilmava kori tai paperipussi kerättäviä kasveja varten. Kävelyn jälkeen (klo 17) siirrymme Kurpitsatalolle valmistamaan ruokaa juuri kerätyistä villivihanneksista. Kurssi päättyy noin klo 20. Kurssin oppaana toimii keruutuotetarkastaja Venla Törmä.

Mukaan kurssille mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset viimeistään ma 15.5. Kurssin hinta on 5 euroa, Tampiiri ry:n jäsenille maksuton.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
ruokapiiri@uta.fi

Tervetuloa mukaan oppimaan Suomen luonnossa esiintyvistä villivihanneksista ja ilmaisesta ja ravinnetiheästä ruoasta!

 

Vierailu Rekolan biodynaamiselle maatilalle pe 21.4.

Tampiiri järjestää yhteistyössä Kestävän kehityksen käytäntöjä -kurssin kanssa vierailun Rekolan tilalle perjantaina 21.4. klo 12-16. Rekolasta tilataan Tampiirille syksyisin juureksia, kuten punajuurta, lanttua ja palsternakkaa. Nyt on oivallinen mahdollisuus päästä tutustumaan maatilaan ja näkemään mistä nämä herkulliset juurekset tulevat. Tilakierroksen lisäksi puutarhuri Henri Murto kertoo biodynaamisesta viljelystä, omavaraisuudesta ja ravinnekierrosta.

Lähtö on tilausbussilla Tampere-talon edessä olevalta parkkipaikalta klo 12:00 ja paluu samaan paikkaan klo 16 mennessä. Kestävän kehityksen kurssilaisten lisäksi mukaan mahtuu max. 10 tampiirilaista. Retki on maksuton.

 

2016

Luomuinen jouluruokakurssi 7.12.

Valmistamme erilaisia jouluisia luomuruokia kotimaisista raaka-aineista ruokakirjailija Päivi Mattilan johdolla.

Ke 7.12. klo 17.00 – 21.00, Pyynikin koulun kotitalousluokassa. Tampiirin jäsenille kurssi on maksuton, muille 5 euroa.

Tuottajaluento Rekolan biodynaamiselta tilalta 16.11.

Viljelijä Henri Murto luennoi aiheesta Biodynaaminen maatilakokonaisuus – maatilayksilöllisyys laadukkaan ruoan peruskivenä. Tilaisuuden alussa tietoisku Tampiirin toiminnasta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tamyn Kehy- ja ympäristöpäivien kanssa.

Ke 16.11. klo 17-19, Luentosali B1069

Tarjolla pientä luomunaposteltavaa ja teetä, vapaa pääsy!

Vierailu Terissaaren luomuomenatilalle la 10.9.

Tutustutaan mehustamoon ja maistellaan eri omenalajikkeita.

Lähtö päätalon edestä klo 12, kimppakyydein. Tampiirin jäsenille retki on maksuton, muille 5 euroa.

Vierailu Ponkiniemen luomutilalle ja Frantsilaan 7.9.

Ohjelmassa Ponkiniemen tilan esittely, lounas Frantsilan Kehäkukassa ja Frantsilan yrttipolkukävely.

Lähtö päätalon edestä klo 15, kimppakyydein. Tampiirin jäsenille retki on maksuton, muille 5 euroa.

Villiyrttikävely 11.5. Tahmelassa

Keskiviikko 11.5.2016 klo 15-20, Tahmela

Haluatko oppia tuntemaan Suomen luonnossa esiintyviä villiyrttejä? Kiinnostaako ilmainen ja ravinnetiheä ruoka ja luonnossa liikkuminen? Tule mukaan Tampiirin järjestämälle villiyrttikävelylle. Ota retkelle mukaan sään mukaiset vaatteet sekä ilmava kori tai paperipussi. Oppaana toimii keruutuotetarkastaja Venla Törmä.

Kävelyn jälkeen (klo 17) siirrymme Kurpitsatalolle valmistamaan ruokaa juuri kerätyistä villivihanneksista.

Kävelyosuudelle ei tarvitse ilmoittautua, mutta kokkausosuuteen mahtuu 15 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset viimeistään ti 10.5. osoitteeseen ruokapiiri@uta.fi. Kävelyosuus on kaikille maksuton. Kokkausosuus 5 euroa, Tampiiri ry:n jäsenille maksuton.

Lähtö Hirvitalon bussipysäkiltä (Tahmelan Viertotie 1, bussilinja 25) klo 15.

Lisätietoja ruokapiiri@uta.fi

Vierailu Kehitysmaakauppalle 13.4.

Tule tutustumaan Suomen vanhimpaan reilun kaupan kahvinpaahtimoon ja kuulemaan tarinoita tuottajista ja viljelijöistä. Tampereen kehitysmaakauppa ry on toiminut vuodesta 1983. Sen tarkoituksena on edistää reilua kaupankäyntiä ja tuoda maahan erityisesti alkuperämaassa jalostettuja tuotteita. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa tuotteita käteisellä.

Ke 13.4. klo 15:00, Kohmankaari 3
Lähtö Keskustorilta klo 14:35, bussi 8

Bussimatka on omakustanteinen, tilaisuuteen vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoa Tampereen kehitysmaakaupasta: www.kehitysmaakauppa.org

Keski-Skandinavian vaellusreitit -luento 11.2.2016

To 11.2. klo 18:00 Luentosali A06, yliopiston päätalo

Tietokirjailija Harri Ahonen saapuu ruokapiiri Tampiirin järjestämään tilaisuuteen kertomaan Keski-Skandinavian vaelluskulttuurista, alueen luonnosta, reiteistä ja tuvista. Saat myös vinkkejä vaellusruokien hankintaan ja valmistukseen. Luentoa kuvittavat upeat valokuvat ja se perustuu Ahosen kirjoittamaan, helmikuussa 2016 ilmestyneeseen kirjaan nimeltä Keski-Skandinavian vaellusreitit. Ensiesitys!

Tilaisuudessa on tarjolla teetä ja naposteltavaa, vapaa pääsy.

Tervetuloa!

2015

Vegaaniset leivontakurssit yliopiston vegaanien (TYVE) kanssa 24.11. ja 8.12.2015

riisipiirakatTampiiri järjesti Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien yhteydessä 24.11. vegaanisen leivontakurssin yhteistyössä yliopiston vegaanien eli TYVEn kanssa. Osallistujille ilmainen kurssi toteutettiin Pyynikin koululla tiistai-iltana klo 16-20, jolloin 13 innokasta leipojaa pääsivät toteuttamaan monenlaisia vegaanisia herkkuja, joiden valmistamisessa hyödynnettiin Tampiirin tuotteita. Ruokalistalla oli mm. anarko-pie (suolainen piiras), gluteenittomat riisipiirakat ja munatonvoi, kuppikakkuja erilaisin päällisin ja koristein, puolukka-ansa, porkkanaraakakakku, gluteeniton tattarikakku, pumpkin pie sekä taatelikakku. Osallistujia opastettiin kananmunan ja maitotuotteiden korvaamisessa vegaanisin vaihtoehdoin, ja he saivat tutustua myös gluteenittomaan ja raakaleivontaan.

Ensimmäinen kurssikerta onnistui yli odotusten ja siksi päätettiin pikaisella aikataululla järjestää toinen kerta ennen joulua, 8.12. samassa paikassa. Viilasimme reseptipuolta jättämällä pois muutamia makeita leivonnaisia ja lisäsimme listalle kasvispasteijat. Tällä kertaa osallistujia saapui paikalle 8, ja mukaan oli innostunut myös kaksi kansainvälistä opiskelijaa. Illan aikana syntyi taas mielenkiintoista keskustelua ruoan eettisyydestä ja ekologisuudesta ja omien päivittäisten valintojen merkityksestä.

 

 

Tampiiri ry:n syyskokous 5.11.2015

Tampiiri ry:n syyskokouksessa käytiin läpi toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksu pysyi ennallaan, 5 euroa per vuosi. Tilausmaksut muutettiin niin, että alle 20 euron tilauksesta peritään 0,5 euroa ja yli 20 euron tilauksesta 1 euro. Uusi hallitus nimettiin ja sen puheenjohtajana jatkaa Krista Willman.

Sieniretki Seitsemisen kansallispuistoon, 10.10.2015

Sieniretken oppaana toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä. Seitsemisessä lähdimme liikkeelle Multiharjun parkkialueelta, josta suuntasimme aluksi Seitsemisen sieniretkikansallispuistoon kuuluvaan Multiharjun aarnimetsään. Multiharjun vanhimmat puut ovat yli 400 vuotta vanhoja. Noin kilometrin mittaisen taipaleen jälkeen saavuimme suojelualueelta varsinaisen kansallispuiston alueelle. Pian seurue olikin jo hajaantunut lähiympäristöön sieniä etsimään. Ensimmäiseltä poimintapaikalta suuntasimme itään kohti jokiristin nuotiopaikkaa. Matkalla sinne pysähdyimme vielä kerran poimimaan sieniä. Jokiristin nuotiopaikalla oli paikallaan lounastauko rätisevän tulen ja ajoittain välkehtivän auringonpaisteen seurassa. Matkalla takaisin kohti Multiharjun parkkipaikkaa tuli vastaan vielä yksittäisiä sienestyspaikkoja, ja pakkohan metsän anti oli kerätä mukaan ennen kotimatkan alkua.

Vierailu Sarkalan luomutilalla Sahalahdella, 20.5.2015

Liisa ja Jukka Sarkala esittelivät tilan toimintaa ja tutustuimme vanhaan ja uuteen navettaan sekä kanalaan.

Villiyrttikävely Tahmelassa, 18.5.2015

Vetäjänä toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä. Retken aikana Venla opetti tunnistamaan laajan määrän villiyrttejä, ja kertoi niiden käyttötavoista. Kävelyn lopuksi siirryttiin nauttimaan yrttiteetä ja muita villiyrteistä valmistettuja maistiaisia nuotion äärelle Venlan pihalle Tahmelassa.

Harri Ahosen luento ”Luomuruokaa vaellusrepussa”, 25.3.2015

Vaellusreiteistä kaksi teosta julkaissut Harri Ahonen kertoi luennollaan ruuanvalmistuksesta vaellusretkille.

Tutustu Harrin kirjoihin: http://www.kirja.fi/kirja/harri-ahonen/pohjois-skandinavian-vaellusreitit/9789513178895/

2014

Kasviskokkauskurssi Ympäristöpäivillä, 19.11.2014.

Kurssi järjestettiin yhteistyössä ympäristövaliokunnan kanssa ja pidettiin Amurin koululla Päivi Mattilan johdolla. Osallistujia kurssilla oli 15.

Avoin keskustelutilaisuus REKO-mallista, 17.11.2014 .

Retki Ahlmanin opistolle, 12.11.2014 .

Kahvin ja pullan jälkeen Anette Mellin esitteli Ahlmania, lähiruokatoimintaa ja mm. Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanketta. Runsaasti innostusta ja kysymyksiä ruokapiirissä herätti Eeva Ylisen esitys REKO-ruokapiiritoiminnasta. Lopuksi tutustuttiin Ahlmanin eläimiin ja piipahdettiin tilapuodissa.

Kasviskokkauskurssi yhteistyössä Ympäristövaliokunnan kanssa, 23.4.2014

Kurssin vetäjänä toimi Päivi Mattila ja paikkana Amurin koulu.

2013

Tutustumiskäynti Sarkalan tilalle, 9.5.2013 .

Mukana retkellä oli pieni ryhmä hallituksen jäseniä ja tilaaja-aktiiveja, yhteensä vain 5 henkilöä, koska yhdistyksellä ja tuottajalla ei ollut resursseja isommalle ryhmälle. Vierailulla päästiin sisälle kanalaan ja pihattoon sekä tehtiin ostoksia tilamyymälässä. Keskustelua käytiin mm. eläinten lajityypillisestä käyttäytymisestä, eläinten ruokinnasta ja rehusta sekä arjen haasteista kuten vaikeudesta luopua ikääntyneistä kanoista.

Kannet keitetään ennen purkitusta