Tapahtumat

Tulevat tapahtumat

Kerromme täällä tulevista tapahtumista, kun niiden aikataulut varmistuvat. Liity postituslistallemme, niin saat kuulla retkistä ja kursseista hyvissä ajoin. Ohjeet löytyvät etusivulta.

 

Menneet tapahtumat

2017

Sieniretki Niihamaan to 14.9.

Tampiiri järjesti sieniretken Niihaman metsämaisemiin torstaina 14.9. Retkelle osallistui 15 imistä. Retki oli avoin kaikille, Tampiirin jäsenille ilmainen ja muille 5e. Retken aluksi oppaana toiminut keruutuotetarkastaja Venla Törmä kertoi yleisimmistä sienistä ja niiden tunnistamisesta, jonka jälkeen kurssilaiset keräsivät sieniä Venlan toimiessa apuna tunnistuksessa ja vastatessa retkeilijöiden kysymyksiin. Metsä tuntui olevan täynnä erilaisia sieniä, ja saalista riitti jokaiselle. Kurssista tuli paljon positiivista palautetta sekä jo sieniä paremmin tuntevilta, että ensi kertaa sienestäviltä.

 

Villiyrttikurssi Tahmelassa ti 16.5.

Tampiiri järjestää yksipäiväisen villivihanneskurssin Tahmelassa tiistaina 16.5. klo 15:30 alkaen. Kurssi koostuu kävely- ja ruoanlaitto-osuuksista. Kävely alkaa Hirvitalon bussipysäkiltä (Tahmelan Viertotie 1, bussilinja 25) klo 15:30. Ota kävelylle mukaan säänmukaiset vaatteet sekä ilmava kori tai paperipussi kerättäviä kasveja varten. Kävelyn jälkeen (klo 17) siirrymme Kurpitsatalolle valmistamaan ruokaa juuri kerätyistä villivihanneksista. Kurssi päättyy noin klo 20. Kurssin oppaana toimii keruutuotetarkastaja Venla Törmä.

Mukaan kurssille mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset viimeistään ma 15.5. Kurssin hinta on 5 euroa, Tampiiri ry:n jäsenille maksuton.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
ruokapiiri@uta.fi

Tervetuloa mukaan oppimaan Suomen luonnossa esiintyvistä villivihanneksista ja ilmaisesta ja ravinnetiheästä ruoasta!

 

Vierailu Rekolan biodynaamiselle maatilalle pe 21.4.

Tampiiri järjestää yhteistyössä Kestävän kehityksen käytäntöjä -kurssin kanssa vierailun Rekolan tilalle perjantaina 21.4. klo 12-16. Rekolasta tilataan Tampiirille syksyisin juureksia, kuten punajuurta, lanttua ja palsternakkaa. Nyt on oivallinen mahdollisuus päästä tutustumaan maatilaan ja näkemään mistä nämä herkulliset juurekset tulevat. Tilakierroksen lisäksi puutarhuri Henri Murto kertoo biodynaamisesta viljelystä, omavaraisuudesta ja ravinnekierrosta.

Lähtö on tilausbussilla Tampere-talon edessä olevalta parkkipaikalta klo 12:00 ja paluu samaan paikkaan klo 16 mennessä. Kestävän kehityksen kurssilaisten lisäksi mukaan mahtuu max. 10 tampiirilaista. Retki on maksuton.

 

2016

Luomuinen jouluruokakurssi 7.12.

Valmistamme erilaisia jouluisia luomuruokia kotimaisista raaka-aineista ruokakirjailija Päivi Mattilan johdolla.

Ke 7.12. klo 17.00 – 21.00, Pyynikin koulun kotitalousluokassa. Tampiirin jäsenille kurssi on maksuton, muille 5 euroa.

Tuottajaluento Rekolan biodynaamiselta tilalta 16.11.

Viljelijä Henri Murto luennoi aiheesta Biodynaaminen maatilakokonaisuus – maatilayksilöllisyys laadukkaan ruoan peruskivenä. Tilaisuuden alussa tietoisku Tampiirin toiminnasta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tamyn Kehy- ja ympäristöpäivien kanssa.

Ke 16.11. klo 17-19, Luentosali B1069

Tarjolla pientä luomunaposteltavaa ja teetä, vapaa pääsy!

Vierailu Terissaaren luomuomenatilalle la 10.9.

Tutustutaan mehustamoon ja maistellaan eri omenalajikkeita.

Lähtö päätalon edestä klo 12, kimppakyydein. Tampiirin jäsenille retki on maksuton, muille 5 euroa.

Vierailu Ponkiniemen luomutilalle ja Frantsilaan 7.9.

Ohjelmassa Ponkiniemen tilan esittely, lounas Frantsilan Kehäkukassa ja Frantsilan yrttipolkukävely.

Lähtö päätalon edestä klo 15, kimppakyydein. Tampiirin jäsenille retki on maksuton, muille 5 euroa.

Villiyrttikävely 11.5. Tahmelassa

Keskiviikko 11.5.2016 klo 15-20, Tahmela

Haluatko oppia tuntemaan Suomen luonnossa esiintyviä villiyrttejä? Kiinnostaako ilmainen ja ravinnetiheä ruoka ja luonnossa liikkuminen? Tule mukaan Tampiirin järjestämälle villiyrttikävelylle. Ota retkelle mukaan sään mukaiset vaatteet sekä ilmava kori tai paperipussi. Oppaana toimii keruutuotetarkastaja Venla Törmä.

Kävelyn jälkeen (klo 17) siirrymme Kurpitsatalolle valmistamaan ruokaa juuri kerätyistä villivihanneksista.

Kävelyosuudelle ei tarvitse ilmoittautua, mutta kokkausosuuteen mahtuu 15 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset viimeistään ti 10.5. osoitteeseen ruokapiiri@uta.fi. Kävelyosuus on kaikille maksuton. Kokkausosuus 5 euroa, Tampiiri ry:n jäsenille maksuton.

Lähtö Hirvitalon bussipysäkiltä (Tahmelan Viertotie 1, bussilinja 25) klo 15.

Lisätietoja ruokapiiri@uta.fi

Vierailu Kehitysmaakauppalle 13.4.

Tule tutustumaan Suomen vanhimpaan reilun kaupan kahvinpaahtimoon ja kuulemaan tarinoita tuottajista ja viljelijöistä. Tampereen kehitysmaakauppa ry on toiminut vuodesta 1983. Sen tarkoituksena on edistää reilua kaupankäyntiä ja tuoda maahan erityisesti alkuperämaassa jalostettuja tuotteita. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa tuotteita käteisellä.

Ke 13.4. klo 15:00, Kohmankaari 3
Lähtö Keskustorilta klo 14:35, bussi 8

Bussimatka on omakustanteinen, tilaisuuteen vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoa Tampereen kehitysmaakaupasta: www.kehitysmaakauppa.org

Keski-Skandinavian vaellusreitit -luento 11.2.2016

To 11.2. klo 18:00 Luentosali A06, yliopiston päätalo

Tietokirjailija Harri Ahonen saapuu ruokapiiri Tampiirin järjestämään tilaisuuteen kertomaan Keski-Skandinavian vaelluskulttuurista, alueen luonnosta, reiteistä ja tuvista. Saat myös vinkkejä vaellusruokien hankintaan ja valmistukseen. Luentoa kuvittavat upeat valokuvat ja se perustuu Ahosen kirjoittamaan, helmikuussa 2016 ilmestyneeseen kirjaan nimeltä Keski-Skandinavian vaellusreitit. Ensiesitys!

Tilaisuudessa on tarjolla teetä ja naposteltavaa, vapaa pääsy.

Tervetuloa!

2015

Vegaaniset leivontakurssit yliopiston vegaanien (TYVE) kanssa 24.11. ja 8.12.2015

riisipiirakatTampiiri järjesti Tamyn Kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäivien yhteydessä 24.11. vegaanisen leivontakurssin yhteistyössä yliopiston vegaanien eli TYVEn kanssa. Osallistujille ilmainen kurssi toteutettiin Pyynikin koululla tiistai-iltana klo 16-20, jolloin 13 innokasta leipojaa pääsivät toteuttamaan monenlaisia vegaanisia herkkuja, joiden valmistamisessa hyödynnettiin Tampiirin tuotteita. Ruokalistalla oli mm. anarko-pie (suolainen piiras), gluteenittomat riisipiirakat ja munatonvoi, kuppikakkuja erilaisin päällisin ja koristein, puolukka-ansa, porkkanaraakakakku, gluteeniton tattarikakku, pumpkin pie sekä taatelikakku. Osallistujia opastettiin kananmunan ja maitotuotteiden korvaamisessa vegaanisin vaihtoehdoin, ja he saivat tutustua myös gluteenittomaan ja raakaleivontaan.

Ensimmäinen kurssikerta onnistui yli odotusten ja siksi päätettiin pikaisella aikataululla järjestää toinen kerta ennen joulua, 8.12. samassa paikassa. Viilasimme reseptipuolta jättämällä pois muutamia makeita leivonnaisia ja lisäsimme listalle kasvispasteijat. Tällä kertaa osallistujia saapui paikalle 8, ja mukaan oli innostunut myös kaksi kansainvälistä opiskelijaa. Illan aikana syntyi taas mielenkiintoista keskustelua ruoan eettisyydestä ja ekologisuudesta ja omien päivittäisten valintojen merkityksestä.

 

 

Tampiiri ry:n syyskokous 5.11.2015

Tampiiri ry:n syyskokouksessa käytiin läpi toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksu pysyi ennallaan, 5 euroa per vuosi. Tilausmaksut muutettiin niin, että alle 20 euron tilauksesta peritään 0,5 euroa ja yli 20 euron tilauksesta 1 euro. Uusi hallitus nimettiin ja sen puheenjohtajana jatkaa Krista Willman.

Sieniretki Seitsemisen kansallispuistoon, 10.10.2015

Sieniretken oppaana toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä. Seitsemisessä lähdimme liikkeelle Multiharjun parkkialueelta, josta suuntasimme aluksi Seitsemisen sieniretkikansallispuistoon kuuluvaan Multiharjun aarnimetsään. Multiharjun vanhimmat puut ovat yli 400 vuotta vanhoja. Noin kilometrin mittaisen taipaleen jälkeen saavuimme suojelualueelta varsinaisen kansallispuiston alueelle. Pian seurue olikin jo hajaantunut lähiympäristöön sieniä etsimään. Ensimmäiseltä poimintapaikalta suuntasimme itään kohti jokiristin nuotiopaikkaa. Matkalla sinne pysähdyimme vielä kerran poimimaan sieniä. Jokiristin nuotiopaikalla oli paikallaan lounastauko rätisevän tulen ja ajoittain välkehtivän auringonpaisteen seurassa. Matkalla takaisin kohti Multiharjun parkkipaikkaa tuli vastaan vielä yksittäisiä sienestyspaikkoja, ja pakkohan metsän anti oli kerätä mukaan ennen kotimatkan alkua.

Vierailu Sarkalan luomutilalla Sahalahdella, 20.5.2015

Liisa ja Jukka Sarkala esittelivät tilan toimintaa ja tutustuimme vanhaan ja uuteen navettaan sekä kanalaan.

Villiyrttikävely Tahmelassa, 18.5.2015

Vetäjänä toimi keruutuotetarkastaja Venla Törmä. Retken aikana Venla opetti tunnistamaan laajan määrän villiyrttejä, ja kertoi niiden käyttötavoista. Kävelyn lopuksi siirryttiin nauttimaan yrttiteetä ja muita villiyrteistä valmistettuja maistiaisia nuotion äärelle Venlan pihalle Tahmelassa.

Harri Ahosen luento ”Luomuruokaa vaellusrepussa”, 25.3.2015

Vaellusreiteistä kaksi teosta julkaissut Harri Ahonen kertoi luennollaan ruuanvalmistuksesta vaellusretkille.

Tutustu Harrin kirjoihin: http://www.kirja.fi/kirja/harri-ahonen/pohjois-skandinavian-vaellusreitit/9789513178895/

2014

Kasviskokkauskurssi Ympäristöpäivillä, 19.11.2014.

Kurssi järjestettiin yhteistyössä ympäristövaliokunnan kanssa ja pidettiin Amurin koululla Päivi Mattilan johdolla. Osallistujia kurssilla oli 15.

Avoin keskustelutilaisuus REKO-mallista, 17.11.2014 .

Retki Ahlmanin opistolle, 12.11.2014 .

Kahvin ja pullan jälkeen Anette Mellin esitteli Ahlmania, lähiruokatoimintaa ja mm. Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanketta. Runsaasti innostusta ja kysymyksiä ruokapiirissä herätti Eeva Ylisen esitys REKO-ruokapiiritoiminnasta. Lopuksi tutustuttiin Ahlmanin eläimiin ja piipahdettiin tilapuodissa.

Kasviskokkauskurssi yhteistyössä Ympäristövaliokunnan kanssa, 23.4.2014

Kurssin vetäjänä toimi Päivi Mattila ja paikkana Amurin koulu.

2013

Tutustumiskäynti Sarkalan tilalle, 9.5.2013 .

Mukana retkellä oli pieni ryhmä hallituksen jäseniä ja tilaaja-aktiiveja, yhteensä vain 5 henkilöä, koska yhdistyksellä ja tuottajalla ei ollut resursseja isommalle ryhmälle. Vierailulla päästiin sisälle kanalaan ja pihattoon sekä tehtiin ostoksia tilamyymälässä. Keskustelua käytiin mm. eläinten lajityypillisestä käyttäytymisestä, eläinten ruokinnasta ja rehusta sekä arjen haasteista kuten vaikeudesta luopua ikääntyneistä kanoista.